Bo Ekström, grundare av byBO design, är fjärde generationen möbelmakare från Småland. Han kombinerar på sitt alldeles egna sätt en känsla för lätta skandinaviskt sköna former med sina kompromisslösa krav på kvalitet, säkerhet och funktion.


Året var 1987, det första av fyra barn var precis fött. Bo irriterades över hur fula och opraktiska alla skötbord var och grunnade på bättre lösningar. Han började rita och resultatet blev Pippi, det första vägghängda skötbordet. Det kom att bli en favorit bland hundratusentals nyblivna föräldrar. Nästa produkt blev Nathi, ett skötbord i formpressad bok som vunnit flera internationella utmärkelser.


Bo har två ledord: form och funktion. (”En stol man inte kan sitta skönt på är ingen stol, möjligtvis en skulptur”) Han kombinerar, på sitt alldeles egna sätt, en känsla för lätta, skandinaviskt, sköna former med sina kompromisslösa krav på kvalitet, säkerhet och funktion. Det är ärliga och hederliga material som gäller: trä, glas, stål, sten, naturmaterial. Miljöaspekten har funnits med från början genom materialval och produkter med långt liv (”Det slängs för mycket. För mig gäller tidlös, skön design”)

Nu när det nya byBO design teamet är på plats kan Bo helhjärtat ägna sig åt att komplettera sitt sortimentet och dessutom arbeta vidare med barnmöbler till handikappade föräldrar.


Bo om sitt formspråk:

-  Jag är mycket intresserad av teknik- och arkitekturhistoria. Men mitt hjärta har alltid klappat extra för det vackra. Jag vill skala av, skapa en lätt, nästan flygande känsla. Jag använder tekniken, hållfasthetsläran, att skapa en lätthet som håller.


Bo om innovation:

-  Jag funderar alltid på vad mer kan man erbjuda i en möbel? Det kan vara smarta lösningar för förvaring, upphängning, göra den mindre skrymmande, avtvättningsbar, lätt att komma till med en rullstol...